Poziv

SUPROSTAVLJANJE – Istjerivanju iz stanova i stanarinskomludilu!

Stanovnici Berlina protjeruju se povećanjem stanarina. Stanovi za iznajmljivanje se prodajom pretvaraju u vlasničke stanove. Sustanarstvo se uništava. Socijalna udruženja i sitni trgovci ne pronalaze više plative poslovne prostore. Bezkućništvo je u porastu. Rasizam i diskriminacija dodatno otežavaju pronalaženje stanova. Također i u gradskoj periferiji gotovo da nema plativih stanarskih prostora. Gotovo 75% stanovništva u Njemačkoj ima strah, zbog velikih stanarskih troškova izgubiti stan ili osiromašiti.***

Ovo mizerno stanje je dio sistema!

U ovom društvu se sa stanarskim i javnim prostorom trguje. Sa stanovima se trguje kao sa robom, koja treba povećavati profit. Sve više vlastitih primanja odlazi za stanarinu. Stanarke i stanari si međusobno konkurišu za takozvani povoljni stanarski prostor ili socijalne stanove, koji su u međuvremenu postali vrlo tražena roba. Ali čovjeku primjereno stanovanje je osnovna potreba i ljudsko pravo. Zbog toga princip „profit na ljudima“ mora biti uklonjen.

Za jedan solidarni grad!

  • Koji nije nikakav poslovni model, već životni prostor za svenezavisno od porijekla, jezika, starosne dobi, tjelesnih ograničenja ili ekonomskog stanja.
  • U kom su kuće pravljene za stanovanje a ne zbog profita.
  • U kom ljudi ne moraju živjeti u prinudnim smještajima i domovima.
  • U kom je stanarski prostor opšte dobro.

Zahtijevamo radikalnu promjenu smijera u politici stanovanja i iznajmljivanja stanova.

Suprostavimo se!

W Za ovaj grad želimo se zajedno boriti! Rame zu rame, solidarnosa onima koji su već ugroženi ili još nisu. Sve više osoba suprostavlja se u udruženjima stanara, građanskim inicijativama, pred sudom ili na demonstracijama. Vrlo često sa uspjehom. Otpor se isplati!

Dođite na DEMONSTRACIJE 14. aprila u 14 sati na Potsdamer Platz..
Sakupite se u vašem „Kiezu“ zajedno za BERLINSKE AKCIJSKE DANE od 4. do 14.aprila 2018.

* Source: Caritas study, January 2018