Felhívás

Demonstráció 2024. június 1., 14 óra, Potsdamer Platz

Túl magas a lakbér!

A bérleti díjak, a működési és fűtési költségek robbanásszerűen emelkednek, a bérek stagnálnak. Az emberek nap mint nap kényszerülnek elhagyni az otthonaikat: bérlakásokat alakítanak át magántulajdonná, bérleti szerződéseket mondanak fel „személyes szükségletre“ hivatkozva (Eigenbedarfskündigung). A hajléktalanság tömegesen növekszik. Egész városrészek semmisülnek meg, az indexált bérleti szerződések költségcsapdává válnak. Szociális intézmények és kisvállalkozók nem találnak megfizethető helyiségeket. A második lakások és a nyaralók egész városrészeket változtatnak élettelen területekké.

Ugyanakkor a politika teljes kudarcát tapasztaljuk: a szövetségi kormány késlekedik a bérlők fokozottabb védelmével, az új lakóközösségi juttatással (Wohngemeinnützigkeit) és az elővásárlási jog új szabályozásával (Vorkaufsrecht). Eközben a berlini szenátus eltörli az állami lakáscégek szociális kötelezettségeit, és megakadályozza az ingatlancégek kisajátítását.

Álljunk ellen!

A lakbérválság nem természeti törvény. Együtt megváltoztathatjuk a helyzetet, ha megszervezzük magunkat.  Akár régóta itt élő vagy új berlini, egyedülálló szülő, fiatal családos vagy nyugdíjas, munkás, bizonytalan helyzetű alkalmazott, tanuló vagy diák: Ez mindannyiunkat érint – és csak együtt lehetünk erősek.

Június 1-jén, szombaton együtt akarunk tiltakozni az utcán. Röviddel az európai választások előtt világossá akarjuk tenni, hogy a jobbra tolódás ellen a szociálisan tudatos politika a legjobb megoldás. Erős jelzést akarunk küldeni a „Tag der Immobilienwirtschaft*“ előtt. (*az ingatlanipar legnagyobb lobbitevékenységi rendezvénye, amelyet 2024. június 11-én tartanak a Tempodromban)

  • A lakáspolitika radikális fordulatáért, amelynek a bérlőket kell a középpontba helyeznie, és NEM a tulajdonosok és spekulánsok érdekeit. A bérleti díjunkkal elért profit ellen.
  • A mindenki számára megfizethető lakhatásért és az országos lakbérplafonért.
  • A lakhatás társadalmasításáért és a „Deutsche Wohnen & Co Enteignen” népszavazás végrehajtásáért.
  • Az indexhez kötött bérleti szerződések, a személyes szükségletekre hivatkozó felmondások (Eigenbedarfskündigung) és a lakhatással való visszaélés ellen.
  • A városi és vidéki földspekuláció ellen.
  • A rasszista diszkrimináció ellen a lakáspiacon. Az egymás iránti szolidaritásért. A mindenki számára elérhető bürokráciamentes regisztrációért (Anmeldung).
  • A lebontás helyetti felújításért.  A szociálisan tudatos fűtésváltásért, amely nem megy a bérlők rovására.
  • A hajléktalanság felszámolásáért. Minden kilakoltatás ellen.
  • A kisvállalkozások és szociális intézmények megfizethető helyiségeiért. A városunkban a kultúrának és a kreativitásnak helyet adó terekért.

Június 1-jén vonuljunk az utcára minden városrészből és kerületből, és mutassuk meg, hogy sokan és sokfélék vagyunk!

A lakhatás nem árucikk — a lakhatás emberi jog.

Teile diesen Beitrag!