Çağrı

Eylem çağrısı 1 Haziran 2024, 14:00, Potsdamer Platz

Kira çılgınlığına, yerinden edilmeye ve konut sıkıntısına karşı eylem

Kiralar fazla yüksek!

Kira, işletme maliyetleri ve ısıtma maliyetleri artıyor, maaşlar artmıyor. Her gün insanlar evlerinden zorla çıkarılıyor: Kiralık daireler özel mülkiyete dönüştürülüyor, kira sözleşmeleri „kişisel ihtiyaç“(Eigenbedarfskündigung) nedeniyle iptal ediliyor. Evsizlik büyük ölçüde artıyor. Mahalleler yok ediliyor, artışı endekse bağlanmış kira sözleşmeleri bir mali tuzak haline geliyor. Sosyal kurumlar ve esnaf uygun fiyatlı alanlar bulamıyor. İkinci evler ve tatil daireleri tüm mahalleleri cansız alanlara dönüştürüyor.

Aynı zamanda, politikada tam bir başarısızlık yaşıyoruz: federal hükümet, kiracıların korunmasını arttıracak düzenlemeleri, yeni konut kooperatifçiliği uygulamalarını (Wohngemeinnützigkeit) ve ilk satın alma hakkının yeni düzenlemesini (Vorkaufsrecht) geciktiriyor. Bu arada, Berlin senatosu devlet konut şirketlerinin sosyal yükümlülüklerini kaldırıyor ve emlak şirketlerinin kamulaştırılmasını engelliyor.

Haydi direnelim!

Kira krizi doğanın bir kuralı değil. Birlikte örgütlenirsek durumu değiştirebiliriz. Uzun zamandır Berlinli veya yeni Berlinli, yalnız ebeveyn, genç aile veya emekli, işçi, güvencesiz çalışan, çırak veya öğrenci olmanız fark etmez: Bu durum hepimizi etkiliyor – ve birlikte güçlüyüz.

Cumartesi, 1 Haziran’da, hep birlikte sokaklarda tepkimizi göstermek istiyoruz. Avrupa seçimlerinden kısa bir süre önce, toplumsal bilinçli politikaların sağa kayışa karşı en iyi çare olduğunu açıkça ortaya koymak istiyoruz. Ve „Tag der Immobilienwirtschaft“ (gayrimenkul endüstrisinin en büyük lobisine ev sahipliği yapacak olan etkinlik, 11 Haziran 2024’te Tempodrom’da gerçekleşecek) öncesinde güçlü bir sinyal göndermek istiyoruz.

  • Konut politikasında ev sahiplerinın ve spekülatörlerin DEĞİL kiracıların çıkarlarını merkeze koyan köklü bir değişim için. Kiramızla kar edilmesine karşı.
  • Herkes için uygun fiyatlı konutlar ve ülke çapında bir kira tavanı için.
  • Konut sektörünün sosyalleştirilmesi ve „Deutsche Wohnen & Co“yu kamulaştırma referandumunun uygulanması için.
  • Artışı endekse bağlı kira sözleşmelerine, „kişisel ihtiyaç“ nedeniyle fesihlere (Eigenbedarfskündigung) ve konutların kötüye kullanımına karşı.
  • Kentsel ve kırsal alanlarda arazi spekülasyonuna karşı.
  • Konut piyasasında ırkçı ayrımcılığa karşı. Birbirimize dayanışma için. Herkes için bürokrasisiz kayıtlar (Anmeldung) için.
  • Yıkım yerine yenileme için. Kiracıların maliyeti olmadan toplumsal bilinçli ısı geçişine destek için.
  • Evsizliğe son vermek için. Zorla tahliyelere karşı.
  • Küçük işletmeler ve sosyal kurumlar için uygun fiyatlı alanlar için. Şehrimizde kültür ve yaratıcılık için alanlar için.

1 Haziran’da tüm mahallelerden ve bölgelerden sokaklara çıkalım, güçlü ve çok sesli olduğumuzu gösterelim.

Konut bir yatırım aracı değil, insan hakkıdır

 

 

Teile diesen Beitrag!