Poziv

Zajedno se suprostaviti stanarinskom ludilu
Poziv na demonstracije u Berlinu 28. mart 2020

Svi imamo u medjuvremenu iskustva sa povisenjem stanarina, modernizacijom, otkazima , tuzbama protiv prava na vlastito koristenje vlasnickih stanova, nasilnim iseljavanjem; ili se brinemo da smo mi, nasi susjedi, nas prodavac povrca , nase omiljeno kino, Kita, ili Kiezkneipe sljedeci na redu. Stanarinsko ludilo nas tjera u socijalnu nejednakost i unistava sve sto nam je u nasim gradovima veoma bitno i drago. Dosta nam je toga, jer tako ne mora biti.

Socijalna nejednakost nasih stanarskih i zivotnih uslova nije prirodni zakon. To je produkt trgovanja nasim osnovnim potrebama. Sve dok je  zemljiste u  privatnom vlasnistvu, bit ce i spekulacija sa praznim stanovima i stanarinskim ludilom- i to na nas racun!

Radi toga zelimo grad, koji nije poslovni model, nego koji svima pripada- i to neovisno o porijeklu, jeziku i starosnoj dobi, u kom nitko ne mora zivjeti u prinudnom smjestaju, domu ili na ulici.

Zajednistvo i solidarnost protiv socijalne nejednakosti

Ali sa stanarinskim ludilom raste i nas otpor! Samo u Berlinu,  su prosloga aprila,  280 inicijativa pozvale na proteste protiv protjerivanja, prisilnog iseljavanja  i rasprodaje nasih osnovnih potreba. Na kraju bilo je na nasim demostracijama preko 40 000 ljudi!

Mnogi od nas su se u medjuvremenu u svojim zgradama i susjedstvu udruzili, osnovali nove stanarske inicijative i grupe „pravo na grad „ , sprecavali prisilno iseljavanje, zauzele prazne zgrade i stanove, osnovali samoupravljajuce stanarske zajednice.

Pritom je  vise nego jasno, sta snazan, solidaran  i siroko postavljen otpor moze pokrenuti: zajedno smo uspjeli sprijeciti mnoge otkaze, sprijeciti mnoga povisenja stanarina  i sprijeciti prodaju mnogih zgrada. Samo kroz nase proteste uspjelo se vratiti mnoge stanove u vlasnistvo komunalne uprave, Immobilienlobby moraju se plasiti vracanja imovine u drustveno vlasnistvo i Senat je proveo nekoliko reformi. Ali ograniceni Milieuschutz  i Mietendeckel jos dugo ne zadovoljavaju! Mi idemo dalje. Odlucni, samoorganizovani i svi zajedno!

Gradu sa rastucim stanarinama, u kom malobrojnima pripada, ono sto svi trebaju, suprostavimo nase zajednistvo, nasu raznolikost, solidarnost i nasu alternativnost.

Borimo se zajedno za:

  • Radikalnu promjenu kursa u stanarskoj politici.
  • Podrustvljavanje stanarskog prostora i socijalizaciju  vlasnistva gradjevinskog zeljisnog.
  • Pravo demokratsko stanarsko suodlucivanje  stanara i samoupravu stambenih zgrada!
  • Prestanak nasilnog izseljavanja.
  • Dekriminalizaciju strajka stanara, zaposjedanje praznih stambenih zgrada i prestanak „Berliner Linie“!

Suprostavite se!

Dodjite na demonstraciju 28. marta 2020 u 13:00 sati na Potsdamer Platz.

Pod motom ‚Housing Action Day‘ odrzat ce se demonstracije u 20 gradova sirom svijeta.  Udruzite se  dodjite na dane akcja od 20. marta do 28. marta.

Zajedno protiv protjerivanja i stanarinskog ludila! Stanovanje je ljudsko pravo.