Felhívás

Együtt a lakbérőrület ellen!
Felhívás a március 28-i tüntetésre Berlinben

Az elmúlt időben sokunknak kellett szembesülnie a lakbére emelkedésével, a bérlakása profitcélú felújításával, a bérleti szerződése egyoldalú felmondásával vagy akár a kilakoltatással. Máskülönben abban a félelemben kell élnünk, hogy legközelebb rajtunk, a szomszédunkon, a kedvenc kisboltunkon, mozinkon vagy sarki kocsmánkon lesz a sor. A lakbérőrület egyre mélyebb társadalmi egyenlőtlenségekbe taszít minket, és mindent tönkretesz a környezetünkben, amit szeretünk. Ez nem mehet így tovább, elegünk van!

A lakhatási és életkörülményeinket átható társadalmi egyenlőtlenségek nincsenek kőbe vésve, hanem az alapvető szükségleteink kiárusításának következményei. Mindaddig, amíg a földek és az ingatlanok magántulajdonban maradnak, folytatódni fog az üres lakásokkal való ingatlanspekuláció és a lakbérőrület – mégpedig a mi kárunkra.

Ehelyett mi egy olyan városért harcolunk, amely nem egy üzleti modellt testesít meg, hanem mindenkié – származástól, anyanyelvtől, kortól és egészségi állapottól függetlenül – és ahol senkinek nem kell táborokban, átmeneti szállásokon vagy az utcán élnie.

Összefogás és szolidaritás a társadalmi igazságtalanság ellen

A lakbérőrülettel együtt fokozódik az ellenállásunk is! Tavaly áprilisban csak Berlinben 280 szervezet és csoportosulás szólított fel a kirekesztés, kilakoltatások és az alapvető szükségleteink kiárusítása elleni tüntetésre, amelyhez végül több mint 40.000-en csatlakoztunk! Azóta közülünk sokan lakóközösségünkkel és szomszédjainkkal karöltve lakóegyesületekbe szerveződtünk, bérlői és lakhatási jogi csoportokat hoztunk létre, kilakoltatásokat akadályoztunk meg, üres lakásokat és épületeket foglaltunk el, vagy autonóm lakóközösségeket és új szövetkezeteket alapítottunk.

Mindeközben az is megmutatkozott, hogy mire képes egy erős, szolidáris és széleskörű ellenállás: együtt sikerült bérleti szerződéseket megmentenünk, lakbéremeléseket megakadályoznunk és épületek eladását megállítanunk. Csakis a kitartó mozgalmunknak köszönhető, hogy közösségi tulajdonba kerültek lakások, hogy a kisajátítástól retteg az ingatlanlobby és hogy a városvezetés végre bevezetett néhány hasznos reformot. Ugyanakkor a néhány védetté nyilvánított városnegyed és a lyukas bérletidíjplafon még messze nem elég. Összefogva, elszántan és önszerveződő módon folytatjuk a harcot!

Sokszínűségünkkel, összetartásunkkal és szolidaritásunkkal lépünk fel az elszálló lakbérek városa ellen, amelyben néhányak tartják kezükben azt, amire mindannyiunknak szüksége van.

Harcoljunk együtt:

  • a lakáspolitika radikális változásáért!
  • a lakhatás és a föld közhasznúvá tételéért!
  • a ténylegesen demokratikusan, a bérlők bevonásával megszervezett lakóépületekért!
  • a kilakoltatások megszüntetéséért!
  • a lakbérsztrájkok és az üres lakások elfoglalásának a dekriminalizációjáért, valamint a ‘Berliner Linie’ (24 órán belüli kilakoltatás) megszüntetéséért!

Álljunk ellen!

Gyertek 2020. március 28-án 13:00 órakor a Potsdamer Platzra. A ‘Housing Action Day’ alkalmából ezúttal nem csak Berlinben hanem Európa- és világszerte több mint 50 városban lesznek különböző akciók és tüntetések (köztük Budapesten és Kolozsváron is)! Vegyetek részt a március 20-i és 28-i akciónapokon is!

Együtt a kirekesztés és a lakbérőrület ellen! A lakhatás alapvető emberi jog!