Призив

Заедно да се опълчим на лудите наеми
Призив за демонстрация в Берлин на 28 март 2020 г.

Всички вече имаме опит с увеличаването на наемите, модернизациите, съдебните дела и изгонванията; или се притесняваме, че следващите ще бъдем ние, съседите ни, зеленчуковия ни магазин, любимото ни кино, детската градина или местната кръчма. Лудите наеми ни тласкат все повече към социална несправедливост и унищожават  всичко, за което си струва да живеем и за което обичаме нашите градове. Омръзна ни, не е нужно да е така!

Социалното неравенство в условията за живот не е естествен закон. Това е резултат от капитализацията на нашите основни нужди. Докато земята остава частна собственост, ще има спекулации със свободни жилища и безумни наеми – за наша сметка!

Ето защо искаме град, който не е бизнес модел, а който принадлежи на всички – независимо от произхода, езика и възрастта и в който никой не трябва да живее в приюти, домове или на улицата.

Солидарност срещу социалната несправедливост

Но с нарастването на наемите нараства и съпротивата ни! Миналия април само в Берлин 280 инициативи призоваха за протести срещу репресиите, изгонванията и капитализацията на основните ни нужди. В крайна сметка имаше над 40 000 души на нашата демонстрация!

Много от нас вече обединиха усилията си в кварталите, основаха допълнителни инициативи на наемателите и групи „право на град“, блокираха изгонвания, заеха свободни къщи и апартаменти, създадоха самоуправляващи се жилищни проекти и нови жилищни асоциации.

Става повече от ясно какво може да постигне силна, солидарна и широка съпротива: Заедно успяхме да предотвратим някои прекратявания на договори , да избегнем някои увеличения на наеми и да спрем някои продажби на къщи. Само чрез протеста ни, апартаменти бяха  върнати на общината, лобито за недвижими имоти се страхува от отчуждаване и сенатът реши да проведе някои реформи. Но малкото инициатива и покрива на наемите далеч не са достатъчни! Продължаваме. Решителни, самоорганизирани и всички заедно!

На града на нарастващите наеми, в който малко хора притежават това, от което всеки има нужда, противопоставяме нашата сплотеност, нашето многообразие, солидарност и алтернативност,

Нека се борим заедно за:

  • радикална промяна в курса на жилищната политика.
  • социализацията на жилищата и на недвижимите имоти!
  • истинско демократично участие на наемателите и самоуправление на жилищата
  • край на изгонванията!
  • декриминализиране на стачките срещу наемите и премахване на „Берлинската линия“!

Oпълчете се!

Елате на демонстрацията на 28 март 2020 г. в 13:00 ч. на Potsdamer Platz. Под мотото ‚Housing Action Day’“ паралелно се провеждат демонстрации в XX града по света. Сдружете се и вземете участие в акциите от 20 до 28 март!

Заедно срещу репресиите и лудите наеми! Животът е човешко право!