Κάλεσμα

Μαζί ενάντια στα εξωφρενικά Ενοίκια
Κάλεσμα στη Διαδήλωση της 28ης Μαρτίου 2020, στο Βερολίνο

Τις αυξήσεις ενοικίων, τις ανακαινίσεις, τις εκδιώξεις, τις αγωγές λόγω ιδιοκατοίκησης, τις εξώσεις  τις έχουμε όλοι γνωρίσει. Κι αν όχι, ζούμε με το άγχος πως θα συμβούν σε εμάς και τους γείτονές μας, τον μανάβη, τον συνοικιακό κινηματογράφο, τον βρεφονηπιακό σταθμό ή την ταβέρνα της γειτονιάς μας.

Τα εξωφρενικά μισθώματα μάς εξωθούν όλο και πιότερο στην κοινωνική αδικία, διαλύοντας όλα όσα δίνουν αξία και νόημα στη ζωή μας στην πόλη. Φτάνει πια! Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν!

Η κοινωνική ανισότητα στη στέγαση και τις συνθήκες διαβίωσης δεν αποτελεί νόμο της φύσης, αλλά αποτέλεσμα της υποταγής των βασικών μας αναγκών στους νόμους της αγοράς.

Όσο λοιπόν υπάρχει προσωπική ιδιοκτησία, τόσο θα συνεχίζεται η κερδοσκοπία με τις εκκενώσεις κατοικιών και τις αυξήσεις των μισθωμάτων. Εις βάρος μας φυσικά!

Ακριβώς γι‘ αυτό θέλουμε μιαν πόλη που δεν θα αποτελεί επιχειρηματικό μοντέλο αλλά θα ανήκει σε όλους –ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας και ηλικίας– και όπου κανείς δεν θα ζει σε προσωρινά καταλύματα, άσυλα αστέγων ή στον δρόμο.

Ενότητα και Αλληλεγγύη ενάντια στην Κοινωνική Αδικία

Όμως όσο αυξάνονται τα μισθώματα τόσο γιγαντώνεται και η αντίστασή μας! Μόνο στο Βερολίνο πέρσι τον Απρίλιο ενώθηκαν κάπου 280 πρωτοβουλίες σε ένα κοινό κάλεσμα ενάντια στις εκτοπίσεις, τις εξώσεις και το ξεπούλημα των βασικών μας αναγκών. Τελικά στη συγκέντρωσή μας συμμετείχαν πάνω από 40.000 άτομα.

Έκτοτε πολλοί από εμάς συνεργάζονται στα σπίτια και τις γειτονιές ιδρύοντας όλο και περισσότερες πρωτοβουλίες ενοικιαστών ή ομάδες „δικαιωμάτων στην πόλη“, μπλοκάροντας εξώσεις και καταλαμβάνοντας κενά κτήρια ή διαμερίσματα με αυτοδιοικούμενα οικιστικά σχήματα και στεγαστικές συλλογικότητες.

Κι έτσι έγινε ολοφάνερο το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι μια ισχυρή, αλληλέγγυα και πολύμορφη αντίσταση. Όλοι μαζί μπορέσαμε να αποτρέψουμε καταγγελίες συμβάσεων ενοικίασης, να αποκρούσουμε αυξήσεις ενοικίων και να σταματήσουμε πωλήσεις ολόκληρων κτηρίων. Χάρη στις διαμαρτυρίες μας και μόνο δημοτικοποιήθηκαν και πάλι (για πρώτη φορά) διαμερίσματα, βρέθηκε το λόμπι των ακινήτων αντιμέτωπο με το φάσμα των απαλλοτριώσεων και ψήφισε η Γερουσία κάποιες στεγαστικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο η περιορισμένη προστασία του κοινωνικού συνόλου και το διάτρητο ενοικιοστάσιο δεν προσφέρουν μακροχρόνια σιγουριά. Για αυτό συνεχίζουμε. Αποφασισμένοι, αυτό-οργανωμένοι, ενωμένοι!

Στην πόλη των διαρκώς αυξανόμενων ενοικίων, όπου μόνον λίγοι κατέχουν ό,τι είναι για όλους αναγκαίο, αντιπαραθέτουμε εναλλακτικές λύσεις με βάση την ενότητα, την πολυμορφία, την αλληλεγγύη.

Μαζί παλεύουμε:

  • για μια ριζική αλλαγή πορείας στη στεγαστική πολιτική
  • την κολεκτιβοποίηση της στέγασης και την κοινωνικοποίηση των ακινήτων
  • μιαν αληθινά δημοκρατική διαχείριση με συμμετοχή των ενοικιαστών και αυτοδιοίκηση των κατοικιών
  • τον τερματισμό των εξώσεων
  • την αποποινικοποίηση της μη καταβολής μισθωμάτων και των καταλήψεων κενών κτηρίων και την κατάργηση της αποκρουστικής πολιτικής των άμεσων εκδιώξεων από καταλήψεις κτηρίων (γνωστής σαν „Berliner Linie“)

Αντισταθείτε!

Ελάτε στη διαδήλωση της 28ης Μαρτίου 2020 στις 01:00 το μεσημέρι στην Potsdamer Platz. Κάτω από το γενικό σύνθημα „Housing Action Day“ διοργανώνονται σε πολλές πόλεις του κόσμου παράλληλες διαμαρτυρίες. Ελάτε μαζί μας και πάρτε μέρος στις Ημέρες Δράσης από τις 20 ως τις 28 Μαρτίου!

Μαζί ενάντια στις εξώσεις και τα εξωφρενικά μισθώματα! Η κατοικία είναι ανθρώπινο δικαίωμα!